När Erik “Samba-Erik” Johansson var 17 år gammal levde han under ett år i Brasilien och spelade fotboll i den brasilianska klubben AC Bragantino. Det var en tid som påverkade hans liv väldigt mycket. Med sig hem hade han med sig en evig kärlek till landet Brasilien och det vackra brasilianska spelet “Jogo Bonito”.

Tillbaka i Sverige debuterade Erik Johansson i Örgrytes A-lag som 18-åring 1995. Hans bästa tid i Örgryte enligt honom själv följde under tränaren Erik Hamrén då han fick rollen som släpande forward bakom anfallsparet Marcus Allbäck och Johan Elmander. Han blev snabbt känd för sitt offensiva spel med vackra dribblingar och passningar. Av denna spelstil föddes namnet Samba- Erik!

2001 flyttade Samba-Erik till Malmö för spel i Malmö FF! Micke Andersson var tränare och i laget spelade en ung Zlatan Ibrahimovic som redan då var lagets stjärna. Erik ser Zlatan som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och som topp 3 i världen och en stor ambassadör för den vackra fotbollen.

Efter tre år i Malmö FF och två i Hammarby avslutades tyvärr Samba-Eriks karriär efter ett benbrott i foten under en fotbollsmatch!  Samba-Erik trivdes mycket med att spela i Hammarby och bor sedan tiden i Bajen kvar i Stockholm.

Se exempel påSamba-Eriks  spelstil från ett derby mellan Djurgården och Hammarby genom att klicka här.

Samba-Erik startade redan 2003  en sambafotbollskola i Malmö. Tillsammans med en ungdomstränare i MFF arrangerade han träningar i sambafotboll för barn och ungdomar i Rosengård.

När Samba-Eriks karriär sedan tog slut i Hammarby ville Erik göra en insats för barn och ungdomar i samhället och det Erik kunde bäst var ju brasiliansk fotboll och dess filosofi. Detta ledde till att Samba-Erik med hjälp av brasilianska elitspelare, tränare och socionomer skapade en ny och unik fotbolls– och värdegrundsutbildning. Vi kallar den Sambafotboll och Bonito Lifestyle . Detta utbildningskonceptet förenar det bästa från brasiliansk fotboll och kultur med modern idrottsfilosofi och spelarutvecklingsteori.
2008 grundade Erik företaget Samba Football Academy (Samba FA AB) och har sedan dess arbetat med att sprida Samba FA:s fotbolls– och värdegrundsutbildning till barn och ungdomar i storstäders förorter, skolor och fotbollsföreningar.